Gör egen vegansk majonäs och hummus | Snabbt och enkelt recept| Laga mat från grunden| Förpackningsfritt

Att laga mat från grunden är miljövänligare än att köpa halvfabrikat och är vägen till att leva en livsstil med zero waste. Skippa plastförpackningarna, minska matsvinnet, utsläpp från leveranser och undvik tillsatsämnen.  

Såser är något många köper i en plastförpackning i butiken av bekvämlighet och enkelhet. Men många vet nog inte hur enkelt och snabbt det går att göra det själv. Det går nästan snabbare än att säga ordet majonäs ;) 

Minska plastförpackningarna och byt till veganska recept på såser utan ägg: 

Vegansk majonäs: 
- 3 msk kikärtsspad (Obs! Rester av kikärtsspad och kikärtor kan frysas in)

- 1 tsk dijonsenap

- 1 tsk vinäger

- ca 2 dl rapsolja

- Salt och peppar

- Ev. vitlök eller tryffelolja om du vill göra en annan variant

Gör så här: Blanda ihop kikärtsspadet, dijonsenap och vinäger. Mixa ihop med en stavmixer medans du långsamt häller ned rapsoljan. Mixa tills du får en tjock konsistens. Om det blir för tunt kan du hälla på lite mer olja. 

Hummus: 

Hummus är så gott, att äta som mellanmål med grönsaksstavar, i wraps eller falafel bowls. 
 

- 1 paket eller 400 gram kokade kikärtor  

- 1 vitlöksklyfta

- 1 msk tahini (sesampasta)

- Pressad citronjuice

- 3 msk olivolja

- ev. spiskummin

- Salt och peppar

Mixa ihop allt med en mixer. Tillsätt vatten om du vill ha en lösare konsistens. 

Njut!

Lämna en kommentar