Vanliga frågor

Vanliga frågor

- Varför ska jag använda bivaxdukar? 
Varje dag förbrukar vi plastförpackningar, plastpåsar och plastfilm för att förpacka vår mat. En stor del av detta skräp hamnar i hushållssopporna, bränns sedan och försvinner. 

Bivaxdukar är gjorda av naturliga material är biologiskt nedbrytbara när de kastas.  

Några fördelar med bivaxdukar: 
- Skyddar din mat på ett naturligt sätt
- Återanvändbara
- Hållbara
- Naturliga material 
- Plastfritt
- Zero Waste 
- Minskar matsvinnet och får maten att hålla länge med bivaxets antibakteriella egenskaper 
- Tar lite plasts och är lätta att ta med
- Lätta att diska

Alla kan inte göra allt men alla kan göra något. Tillsammans kan vi göra skillnad för miljön. Vi kan alla göra något för att minska efterfrågan för plastprodukter. 

- Vad är BeeWrappo's bivaxdukar gjorda av?
Våra produkter är gjorda utav organiskt certifierad bomull, ekologiskt bivax, organisk kokosolja och naturlig trädkåda. 

Dessa ingredienser gör bivaxdukarna mjuka och formbara för att tätt försluta runt mat. Du använder värmen från dina händer för att forma duken till den form du önskar. 

-  Hur tvättar jag bivaxdukarna? 
Ta bara milt diskmedel och ljummet vatten och stryk försiktigt över duken med handen eller en mjuk borste. Se bara till att inte använda för varmt vatten då detta kan smälta bivaxet. Låt duken torka och sedan kan du vika duken. Det tar ingen plats i skåpet!

- Vilka produkter ska jag inte använda med mina bivaxdukar? 
Undvik att använda rått kött, kyckling och fisk som är våt tillsammans med bivaxdukar då de inte blir tvättade i hög temperatur. Undvik varma produkter eftersom bivaxet kan smälta, vänta istället tills maten har svalnat. Undvik överdrivet blöta produkter. Det är inget problem att frysa bivaxduken, se bara till att tina den lite innan du vecklar ut den. 

 - Hur är BeeWrappo producerat? 
Vi beställer produkterna från en producent som har GOTS certifiering (Global Organic Textil Standard/Ekologisk framställt tyg), Ecocert-certifiering och FDA certifiering (American Food & Drug Administration). Produkten är testad och innehåller inga kemikalier. Vi beställer i mängder för att minska antal leveranser och miljöpåverkan av dessa. 

Vårt mål och önskan är att starta en egen produktion i Sverige så snart som möjligt, men eftersom vi är i start-up fasen har vi ännu inte resurserna till detta då vi också önskar att förmedla denna produkt till så många som möjligt. Vi tror på lokal produktion av produkter men anser ändå att det finns fördelar att göra denna fantastiska plastfria och återanvändbara produkt tillgänglig till så många som möjligt till ett bra pris och att dessa fördelar överväger snarare än att använda engångsplast. 

- Är det ohälsosamt att få bivax i kontakt med maten? 
Bivax är helt naturligt. Bivaxet produceras som väggar i bikuporna där bin producerar honung, som vi också äter. Bivax används också i smink så som läppbalsam på grund av sina mjuka och läkande egenskaper. Men som sagt rekommenderar vi att tvätta dukarna, för att få bort överskott av bivaxblandningen.
 
- Varför ska jag undvika att använda plast? 
Det finns några olika anledningar. Plast är oftast gjort utav olja som är en icke förnybar naturresurs. Det finns också plast gjorda av andra material men det är oftast dyrare och det är alltid bättre att använda återanvändbart produkter för att spara på naturens resurser. 

Plast bryts heller inte ner i naturen. Plastskräp i sig är ett stort problem i naturen men också när plast bryts ner bryts det ned i mikroplaster som har en dålig inverkan på djur och natur. 

Engångsprodukter så som fryspåsar och plastfilm förbrukas och återanvänds ofta inte vilket ökar vår konsumtion av icke förnybara resurser.